Klassisen musiikin tunnetuimmat artistit eivät aina paistattele median parrasvaloissa siinä määrin kuin kykykilpailuissa menestyneet kevyen musiikin artistit tai vaatimattomilla lahjoilla omasta erinomaisuudestaan matalamielisiä riimejä latelevat räppärit.
Klassisen musiikin puolella on kuitenkin omat maailmankuulut supertähtensä, ja kuulupa joukkoon myös muutama suomalainenkin nimi. Tutustumme tässä artikkelissanäihin isoihin tekijöihin.
Historialliset säveltäjät
Klassinen musiikki on nimensä mukaisesti klassista, eivätkä sen tunnetuimmat tekijät oleolleet enää hetkeen keskuudessamme, paitsi tietenkin musiikkinsa kautta. Jokaisella tämän musiikkigenren harrastajalla on oma vankka mielipiteensä siitä, kuka on kaikkien aikojen numero ”uno” säveltaiteen saralla. Aivan kuten rockmusiikinkin saralla, on alan lehdistö ja journalistit laatineet iät ja ajat erilaisia listoja esimerkiksi eri säveltäjien paremmuudesta.
Saksalaisosaamista parhaimmillaan
Useimmiten näillä listoilla ykkösnimenä on saksalainen Johann Sebastian Bach. Bach sävelsi, soitti urkuja ja toimi itse kapellimestarina. Vuonna 1685 Eisenachissa syntynyt, Leipzigissa vuonna 1750 kuollut Bach vaikutti barokin musiikkiin enemmän kuin varmastikaan yksikään toinen henkilö.
Hän vaikutti koko elämänsä saksankielisen Euroopan alueella, tuolloin ei ollut vielä yhtenäistä Saksaa sellaisena kuin sen tänään tunnemme, eikä vieraillut esimerkiksi Ranskassa tai Italiassa kertaakaan. Bachin teosten määrä on valtava, mutta tunnetuimmista töistä lienee syytä mainita ainakin Johannes- ja Matteus-passiot, Jouluoratorio sekä h-mollimessu. Bachin sävellyksille tunnusomaista on selkeä melodiikka ja polyfoninen rakenne.
Itävaltalaiset lahjakkuudet
Toinen nimi, jota emme voi sivuuttaa, on ehdottomasti Salzburgissa vuonna 1756 syntynyt Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart kuoli hyvin nuorena, 35-vuotiaan vuonna 1791 Wienissä. Jo 1700-luvulla aikainen kuolema auttoi osaltaan luomaan myyttiä liian aikaisin menetetystä nerokkaasta taitelijasta.
Pelkkää tarua ei Mozartin nerous toki ollut, sillä kyseessä oli todella monipuolinen taidemusiikin säveltäjä. Myös säveltäjän myrskyisä elämä ja persoonallisuus ovat kiehtoneet ihmisiä meidän aikoihimme asti. MilošFormanin ohjaama Amadeus-elokuva auttoi omalta osaltaan levittämään myyttiä.
Ei kahta ilman kolmatta – Ludwig van Beethoven saa luvan täydentää germaanisen kolmikkomme. Bonnissa 1770 syntynyt ja Wienissä vuonna 1827 kuollut Beethoven kuuluu niin ikään niihin klassisen musiikin säveltäjiin, jonka nimen tuntevat myös asiaan vihkiytymättömät. Dramatiikkaa ja suuria kontrasteja musiikissaan suosinut Beethoven sävelsi muun muassa yhdeksän sinfoniaa. Hän vaikutti suuresti myöhempiin säveltäjiin, esimerkiksi Wagneriin ja Schubertiin. Hän sai jo elinaikanaan suurta tunnustusta ja Wienissä pidettyihin hautajaisiin otti osaa yli 20 000 henkilöä.
Klassisen musiikin nykytekijät Suomesta ja ulkomailta
Tietenkin vasta aika ja historian kulku tulevat paljastamaan, ketkä nykyisin pinnalla olevista ja elävistä klassisen ja taidemusiikin tekijöistä jäävät suuriksi nimiksi. Moderneista kotimaisista nimistä lienee paikallaan mainita ainakin kapellimestari ja säveltäjä vuonna 1958 Helsingissä syntynyt Esa-Pekka Salonen, joka on toiminut mm. Los Angelesin filharmonikkojen ylikapellimestarina. Oopperamusiikin laulajista meiltä ovat ponnistaneet maailmanmaineeseen Karita Mattila ja Soile Isokoski. Suomalaista koulutusjärjestelmää musiikin saralla pidetäänkin alalla todella suuressa arvossa.
Meidän ei tarvitse mennä Viroa kauemmas törmätäksemme nimeen Arvo Pärt. Vuonna 1935 syntynyt on yksi 1900-luvun arvostetuimmista säveltäjistä, jota on nimitetty “uusyksinkertaisen” tyylisuunnan edustajaksi. Pärt onkin kaatanut paljon raja-aitoja ja saanut kuulijoita myös perinteisten taidemusiikin piirien ulkopuolelta. Uransa aikana Pärtin musiikilliseen tyyliin on kuulunut monia erilaisia suuntauksia.
Yhdysvalloissa vuonna 1937 syntynyt, juuriltaan liettuanjuutalainen Philip Glass lienee kuitenkin ylivoimaisesti kaikkein tunnetuin moderni taidemusiikin säveltäjä maailmassa. Glassin musiikillisesta tyylistä käytetään usein nimitystä “minimalistinen”, vaikka säveltäjä itse tätä termiä vierastaakin. Myös Glass on tullut tunnetuksi retkistään populaarimman musiikin puolelle. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. David Bowien ja AphexTwinin kanssa. Glass on säveltänyt musiikkia myös valkokankaalle ja saavuttanut tätä myötä myös kolme ehdokkuutta Oscar-palkintogaalassa.